Omar, Refsnæsgade 32, Kopenhagen
Apollo Bar
Ieder seizoen tijdens de modeweek zit het hier vol. En dat is ook niet zo gek: het restaurant bevindt zich in Kunsthal Charlottenborg en ademt coolness. Oprichter en chef Frederik Bille Brahe (ook de echtgenoot van Caroline Bille Brahe, model en founder van modemerk Caro Editions, en de broer van sieradenontwerper Sophie Bille Brahe) wilde met Apollo Bar een creatieve en open ruimte creëren waar gerechten worden gedeeld. Ook een aanrader: in het weekend verandert het restaurant in een bar en wordt er gedanst tot middernacht.
Apollo Bar, Nyhavn 2, Kopenhagen
Baka d’ Busk
Baka d’ Busk is een vegetarisch restaurant, opgericht door zes vrienden die zichzelf Plantedrengene (oftewel: The Plant Boys) noemen. Sommigen zijn chef, anderen hebben weer volledig andere specialiteiten die van pas komen. Voor de vrolijk gekleurde gerechten wordt gekeken naar de beschikbaarheid van lokale groenten, waardoor het menu met het seizoen mee verandert.
Baka d’ Busk, Rantzausgade 44, Kopenhagen
Apéro
Apéro is een sfeervolle wijnbar, verscholen in het historische rode huis op de hoek van Møntergade en Gammel Mønt. Dit is de plek waar je op elk moment van de dag aanschuift voor een goed glas wijn en een paar overheerlijke bites – of het nu een vroege ontbijtdate is (ze openen al om half acht ’s ochtends) of een ontspannen aperitief voor of na het diner. De kaart wisselt, maar als er tijdens je bezoek fried chicken with waffle, vanillesiroop en kaviaar op staat, is dat gerecht zeker een must.
Apéro, Gammel Mønt 41, Kopenhagen
La Banchina
La Banchina is een klein restaurant aan de kust bij voormalig industrieterrein Refshaleøen. Het is de perfecte plek voor een kopje koffie in de ochtend, maar ook voor een lunch en diner. Op de kaart vind je biologische groenten, duurzame zeevruchten en natuurlijke wijn. Het restaurant is ook nog eens een favoriet van ontwerper en Danish insider Cecilie Bahnsen. Aan Vogue Scandinavia vertelde zij: “Ik vind het geweldig dat je voor het avondeten in de haven kunt zwemmen. In de winter is er ook een sauna om daarna op te warmen.”
La Banchina, Refshalevej 141, Kopenhagen
Mangia
Italiaans eten zonder poespas? In Kopenhagen wil je voor handgemaakte pasta’s en Italiaanse wijnen aanschuiven bij Mangia. De koks geven hier naar eigen zeggen niet om ingewikkelde technieken, maar willen gewoon goede maaltijden voorschotelen. Dit motto sijpelt ook door in de sfeer: de ambiance van het restaurant in hartje Vesterbro (de levendige en creatieve wijk op steenworpafstand van het stadscentrum) is informeel en gezellig.
Mangia, Bagerstræde 9, Kopenhagen
Esmée
Mix de klassieke sfeer van een Franse brasserie met de coolness van Kopenhagen en je krijgt Esmée, een restaurant dat in 2021 zijn deuren opende. Deze twee elementen komen ook op de menukaart terug, die Franse gerechten mixen met Noorse smaken. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner en heerlijke cocktails – en probeer vooral de champignontoast met Zweedse cantharellen op geroosterd zuurdesembrood met balsamico, peterselie en parmezaan.
Esmée, Kongens Nytorv 8, Kopenhagen
Maison
Over Frans gesproken. Met klassieke rieten stoelen, grote spiegels en een wijnkelder lijkt Maison net alsof je je in een Parijse bistro bevindt – en dat in het centrum van Kopenhagen, aan de Dronningens Tværgade. Met een liefde voor de Franse keuken serveert Maison klassieke gerechten en bijpassende wijnen. Probeer vooral de beroemde skinny fries. Maar ook de oesters. En de kazen. En de crème brûlée.
Maison, Dronningens Tværgade 43, Kopenhagen