Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, de makers van de podcast ‘The Minimalists’ (waar ik momenteel voor het slapen gaan naar luister), zijn vooruitstrevende denkers als het gaat om een minimalistische benadering in het leven. Het duo creëerde het ‘dertig dagen minimalistisch spel’. En zo werkt dat: je begint de eerste van die dertig dagen met het ontdoen van één ding, de tweede dag twee dingen, de derde drie dingen, tot je de dertig hebt bereikt. “In het begin is het een gemakkelijk spel. Iedereen kan een paar dingen wegdoen, maar het wordt aanzienlijk uitdagender in de tweede week. Dan is de uitdaging om meer dan een dozijn aan spullen per dag weg te doen. Naarmate de maand vordert, wordt het moeilijker”.
Fields Millburn ging, voordat hij dit proces een naam gaf, de uitdaging aan door één ding per dag weg te doen. Door spullen te doneren, weg te geven of te recyclen gaf hij zijn bezittingen een nieuw leven. Uiteindelijk heb ik veel meer weggedaan. In acht maanden heb ik meer dan negentig procent van mijn spullen een nieuw leven gegeven. Nu heb ik alleen nog spullen die een functie hebben of die me gelukkig maken. Hoewel ik nog niet klaar ben met de uitdaging, vind ik het niet moeilijk om elke dag een aantal dingen weg te doen – deels omdat ik het niet alleen over materiële dingen heb. Op sommige dagen heb ik foto’s en bestanden van mijn telefoon verwijderd. Ik realiseer me steeds meer dat dit proces van opruimen en schoonmaken me bewuster maakt van materiële overtolligheid.
Te veel spullen hebben is stressvol
De documentaire bevat een aantal memorabele feiten. Zo verzamelt een Amerikaans huis gemiddeld 300.000 voorwerpen en wordt jaarlijks meer geld uitgegeven aan schoenen, juwelen en kleding dan aan hoger onderwijs. Deze buitensporige voorwerpen, die vaak niet met regelmaat worden gebruikt of gedragen, kunnen zelfs meer stress veroorzaken. Om deze theorie te testen, stopte Nicodemus al zijn bezittingen in dozen, alsof hij zich voorbereidde op een verhuizing. Hij ontdekte dat 80 procent van de spullen in de dozen nooit werd uitgepakt omdat hij ze niet nodig had. De voordelen van minimalistisch leven worden bevestigd door psycholoog José Elias: “Minimalisme betekent dat we genieten van de weinige dingen die we hebben omdat ze nodig zijn. Als we veel dingen om ons heen hebben, maken we ons alleen maar zorgen over het hebben en bewaren ervan. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk tijd voor onszelf te hebben.”
Minder hebben om op te focussen