Mykonos, de jetset hub
Mykonos wordt in één adem genoemd met coole feesten en de jetset. Zeilende island hoppers maken er zomers vaak een stop en ook bekende namen vliegen graag naar deze jetsetbestemming. En waar jetsetters zijn, volgen gastronomische talenten – dus is het eiland voor culinaire liefhebbers een paradijs. Chora (Mykonos stad) heeft Instagrammable steegjes die nooit teleurstellen, met links en rechts cafe’s met bankjes met Missoni home kussens. Een pauze met Griekse koffie en baklava bij Niko’s taverna is dé pick me up na een lange stadswandeling.
Maar er is meer. Scorpios is de hotspot op het eiland. Noem het geen beachclub, want het doel is mensen verbinden met kunst, spiritualiteit en sociale activiteiten. En dat betekent ook food, waaronder heerlijke Mexicaanse ceviche en Alaskan King Crab. Niet alleen loungen en goed lunchen maakt Scorpios populair, ook de fashionable pop-ups tijdens het hoogseizoen. Zo was er eerder Nanushka’s zomershop in de Scorpios bazaar, met opvallende houten totems en workshops blokprinten van Louisa Loakes voor vakantiegangers die hun tagliolini vongole even opzij schoven.
Bij Kalesma zwaait chef Costas Tsingas de scepter. Gelegen in het mythische Aleomandra, waar volgens legendes Apollo een schuilplaats had voor zijn paarden, is dineren hier een reis zowel terug in de tijd als vooruit. Pere Ubu is favoriet. Een medley aan lokale producten vindt zijn weg naar prachtige geglazuurde, eenvoudige borden. Hierop vruchten van de Goden; vijgen, verse octopus, geroosterde druiven en natuurlijk olijfolie, onmisbaar in menig gerecht. Nōema vertegenwoordigt het ‘andere gezicht’ van Mykonos, ver weg van de superjachten en logo-tassen. Alles is kakelvers en lokaal, met Rofos, Loutsos (Barracuda) en Barbounia (Rode poon) van de lokale vismarkt. Vier het leven met red snapper carpaccio, gerookte tarama of kruidig fetabrood. Vergeet de wijn of champagne ook niet.
Spetses, de onontdekte schat
Op de Saronische eilanden word je omarmd door de warmte van de zon, terwijl je tussen de cipressen en olijfbomen op adem komt van het stadse leven. Reizigers die met de auto naar Griekenland gaan, kunnen moeiteloos afdalen van hoofdstad Athene naar de eilanden. Dit door de veerboten die op en neer gaan van Porto Heli naar Spetses. Wat voor Nederlanders een weekendje Vlieland is, is voor Athenians een weekend op dit eiland.
Spetses is een favoriete vakantieplek van prinses Maria-Olympia van Griekenland die er elke zomer met haar familie neerstrijkt. Het eiland ademt rust en mysterie uit, en is een van de meer onverwachte keuzes. Luxe restaurants, rijen nachtclubs en witte zandstranden zul je er niet vinden. Het eiland is een Slim Aarons-achtige omgeving, vol met laid back, maar verfijnde bezoekers. Intieme baaien en kiezelstrandjes zoals Zogeria, waar diepgroene dennenbomen grenzen aan het strand. In de zomer is er de regatta, met genoeg gezelligheid voor watersportliefhebbers en flanerende vrouwen in moeiteloze espadrilles.
Spetses is ook het eiland van de Griekse heldin Laskarina Bouboulina, de eerste vrouwelijke admiraal in het leger en het dankbare onderwerp van een museum dat aan haar gewijd is. Een mens kan niet alleen leven van rust en dus moet er ook gewinkeld worden. In kleine dorpswinkels, of voor het wat zwaardere stijlwerk bij Soho-Soho. Nog even de vakantiegarderobe een boost geven kan met Emilio Pucci, Khaite, Rabanne, Missoni, want laid back betekent niet underdressed aanschuiven ’s avonds. En dat kan, elke avond weer.
Santorini, honeymoon heaven
Gesprekken van reizigers die naar Santorini zijn geweest vermelden meestal drie dingen: de dolfijnen, het lavastrand en romantiek. Santorini is duidelijk honeymoon heaven. Het vulkanische eiland heeft prachtige zwarte zandstranden en een heleboel hotels met eigen zwembad en uitzicht op de zee, gebouwd op de krater van de oude vulkaan. Het eiland is ook de perfecte plek om te kiezen voor een nederige, lokale Airbnb. Angst voor gedateerd meubilair, plaktegels en haperende wifi zijn niet nodig, want het eiland staat bekend om zijn prachtige appartementen waarvan de meeste met ‘superhost status’.
Cave house in Oia (zoek op ‘Unique Architecture Cave House by Cycladica’) is zo’n grotwoning met alle charme van het Griekse wonen. De transformatie van een bakkerij naar prachtig gestucte woning met onbetaalbaar uitzicht, heeft de woning in de top tien van gewildste rentals op Airbnb gezet. Een van de kamers was ooit een waterbak, maar is nu een prachtige slaapkamer. De badkamer heeft wit gestucte vormen en een marmeren wastafel uit Kreta. De keuken heeft de charme van een tiny house, maar dan luxe. Een waar liefdesnest. Als het perfecte uitzicht op de zee in Oia verveelt, is er altijd nog ruimte voor een uitstapje in de natuur. De warmwaterbronnen bij Palia Kameni hebben een geneeskrachtige werking en het water verkleurt prachtig, van oranje – vanwege het ijzergehalte – langzaam naar turquoise.
Rhodos, the sweet spot
Wie aan Rhodos denkt, denkt al snel aan een legioen bakkende vakantiegangers die zwembadbedjes vastleggen met felgekleurde strandlakens. Maar het eiland kent ook kleinschalige, intieme dorpen, slow living en bio-winkels zonder havermelkelite-interieur, maar wél met heerlijke authentieke producten. Lindos is zo’n dorp, met de kenmerkende witte architectuur tegen de bergwand, dwarrelende straatjes die uitkomen op de baai met bescheiden strand dat overgaat in het perfect gekleurde, azuurblauwe zeewater. Alles zonovergoten en onder het oog van de Godin Athena, gezeten in het Lindos Akropolis boven het dorp.
Wie het grote eiland rondgaat, idealiter in een retro bolide, ruikt dat de lucht vol kruidige geuren zit. Dit levert een bijzondere honing op die uniek is voor de omgeving en al sinds de oudheid wordt geoogst. Het midden van het eiland zit dan ook vol organische boerderijen en kruidentuinen. Af en toe is er een afslag die leidt naar een boer die honing verkoopt vanaf zijn land, maar ook plekken zoals Kerasma deli, Mnaviko skonis en paradosiako. Van honing recht van de honingraat tot melekouni, een zachte lekkernij gemaakt met honing en sesamzaad. In het Bijenmuseum wordt de achtergrond van de Rhodese honingtraditie getoond. Ook leuk: de architectuur uit de jaren zeventig is op verschillende plekken nog te bewonderen. Zoals de retro-duikplank in zee nabij Paralia Elli beach, Rhodos stad. Picture perfect!
Karpathos, de ongerepte parel
Fotograaf Michael Pappas brengt met het Mitos-project de volledige etnografische schoonheid van Griekenland in beeld. Talloze kostuums, sieraden en landschappen verschenen daarbij voor zijn lens. Favoriet van de fotograaf is het dorp Olympos op het eiland Karpathos. “In Olympos stap je binnen in een andere tijd. De huizen zijn als musea, de vrouwen zijn gekleed in lokaal gewoven kleding. De liefde voor traditionele kunst en folklore is er sterk aanwezig en lokale festivals duren drie dagen lang. Het is een wat rauwe plek, moeilijker te bereiken aan de Zuid-Oostelijke kant van de Egeïsche zee, maar met de meest gastvrije mensen.”
In familiebakkerijen worden traditionele zoete lekkernijen met rozijnen en anijs en kleine Karelaki gebakken, geborduurde kleding is de norm. Opvallend genoeg is Karpathos’ zuidelijke kant, bij Agios Nikalaos beach en Arkassa beach, een surfhotspot. Van november tot maart zijn er golven.
Corfu, zee aan baaitjes
Corfu heeft in de jaren zestig de high society in volle glorie voorbij zien komen; goedgehakt en met Cartier-horloges aan de arm. Jacky O., Vivien Leigh, Audrey Hepburn en Ava Gardner, ze waren er allemaal. Daarna werd het stokje overgenomen door andere plekken, omdat het massatoerisme de Griekse charme overstemde met heftige housemuziek, natte T-shirt-wedstrijden en neon speedo’s. Inmiddels is er weer een prettige balans in de bezoekersaantallen. Sommige eilanden zijn gewoonweg het allermooist vanaf een boot, bijvoorbeeld een zeilboot.
Corfu is zo’n eiland, met zijn statige hellingen en bergen afgewisseld met dorpen in pasteltinten. Met tal van verscholen kleine baaitjes, is het makkelijk een anker uit te gooien zonder dat je in een file ligt van superjachten. De eendaagse cruise is een betaalbare optie om de allermooiste plekken te ontdekken in je net aangeschafte Marysia-bikini. In het kleine, intieme Agni is het genieten van een lunch na een vaartocht. Stop vooral ook bij Syvota Blue lagoon om te snorkelen. Zelfstandig een (speed)bootje huren om grotten aan zee te bezoeken is ook een optie, makkelijk en zonder vaarbewijs. Niet overslaan: Panagiri, oftewel traditionele dorpsfeesten, zijn in de zomer dé lokale belevenis en brengen ook mensen van verschillende eilanden samen omdat ze allemaal op verschillende data zijn. In mei, juni en juli dossen de bewoners zich uit in hun fijnste kledij om feest te vieren.
Paros, de belofte (met wijn)
Paros is hét eiland waar iedereen het over heeft. Hier volop nieuwste boetiekhotels met hoog Kelly Wearstler-gehalte, traditionele tavernes met verse producten van de houtskoolgrill en vooral veel plekken om te ontspannen met een boek. Het eiland is een betaalbaar alternatief vergeleken met Mykonos, zonder de massa’s toeristen in de zomermaanden. Om nog maar te zwijgen over het golden hour waarvan de tranen je in de ogen springen door de schoonheid.
De Grieken hier zijn echte levensgenieters, die social media links laten liggen en carpe diem als mantra hebben. Een wijn-roadtrip over het eiland is een mooie manier om Paros te ontdekken, met stops in vissersdorpje Naousa en Marpissa. Het Moraitis-landgoed is een aanrader voor wijnliefhebbers. Dankzij citrus, witte bloemen en noten van witte peper, hebben de wijnen hier een verrassende smaak. Bij Louridis in Marpissa is de droge witte wijn de koning van de wijngaard. Alissafi is de rosé uit franse eikenvaten die de apero maakt. Een totaal andere, meer nederige hotspot is de vlindertuin, waar de Jersey Tiger-mot in al zijn glorie te bewonderen is. Ook doen: het pontje nemen naar het kleinere, maar oh zo chique Antiparos voor een bezoek aan de druipsteengrotten.
Wil je meer tips in Griekenland? Eerder schreven we al over de hotspots van Athene. Ook tipte de half-Griekse actrice Sarah Chronis haar favoriete plekken in Griekenland. Zoek je hotspots op andere zonnige bestemmingen? Check deze in Marrakesh, Nice en op Lanzarote.