Het ijs (en de ijssalons) in Parijs zijn zoals de mode hier: zonder uitzondering gemaakt van de beste spullen, simpel, vrij van opsmuk en altijd bloedmooi. Bij diners thuis worden soms gigantische ijsstaarten als ware pronkstukken op tafel gezet. Maar ook buiten de deur wordt veel ijs gegeten. Best bijzonder, want Parijzenaren eten normaal gesproken zelden tussendoor.
De tien ijssalons in Parijs die je niet mag missen
Wat de laatste tijd opvalt? De voorliefde voor Aziatische smaken zoals pandan en sobacha, de opmars van Japans schaafijs én de populariteit van sorbets. Verder zie je dat er de laatste jaren minder suiker wordt gebruikt dan voorheen, dat seizoenen een steeds grotere rol spelen én dat ijs zo vers mogelijk is. Dat gaat zelfs zo ver dat sommige sorbets pas gedraaid worden nadat je ze hebt besteld. Culinair journalist Mara Grimm zet voor Vogue tien van haar favoriete ijssalons in de stad die ze deels haar thuis mag noemen op een rij.
Toraya
Deze oudste Japanse patisserie van Parijs is sowieso een fantastisch adres. Ze zijn gespecialiseerd in wagashi, maar verkopen in de zomer ook Japans schaafijs to go. Ik proefde een variant met rode bonen en wasambonto (dat is Japanse suiker) wat een ijsje met een diepe, donkere zoetheid oplevert. Minstens zo goed is hun monaka: twee luchtige wafeltjes met daartussen een bolletje ijs gemaakt van topkwaliteit matcha. 10 Rue Saint-Florentin, 1e.