dit-is-vogues-ultieme-cityguide-voor-milano-285960
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

Milaan verstaat de kunst alles tegelijk te zijn: retro en fris, chic en rafelig, altijd gehaast en toch in het moment. Terwijl de bekende Italiaanse kunststeden steeds meer uitgroeien tot openluchtmusea, stroomt er door Milaan – het ‘lelijke eendje’ van de Italiaanse steden – juist een energie van vernieuwing en creativiteit. Niet alleen tijdens de shows en de internationale designbeurs, maar het hele jaar door. Hieronder volgt een selectie van onze tips. De complete lijst vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden.

Hotels

Helemaal niet makkelijk, een leuke hotelkamer vinden in Milaan, zeker niet als de stad volloopt tijdens de modeweek en de designbeurs. Wie wel een fijn adres heeft, doet daar terecht geheimzinnig over, want je moet er niet aan denken dat je straks zelf geen kamer meer kunt krijgen op je favoriete adres. Wij noemen ze hier toch maar, de klassiekers, de nieuwkomers en – for real – een paar betaalbare adressen. Boeken, desnoods een jaar vooruit!

Portrait Milano

Na Florence en Rome heeft Milaan nu ook een eigen Portrait. Een hotelconcept uit de koker van Leonardo Ferragamo, vijfde zoon van de beroemde Florentijnse schoenmaker Salvatore Ferragamo. Het zit in een voormalige kloosterschool, om de hoek van de Via Montenapoleone, het hart van het Milanese modekwartier. Het modernistische ontwerp is een knipoog naar grootheden als Piero Portaluppi en Giò Ponti, die met hun ontwerpen het gezicht van het naoorlogse Milaan bepaalden. De suites voelen als luxe Milanese mid-century appartementen, ingericht met walnoot, zwart leer en kardinaalrood fluweel. Het hotel is gezegend met een conciërge die wonderen verricht. Een tafel in Norbert Niederkoflers sterrenrestaurant Horto, of een privébezoek aan de om de hoek gelegen Villa Necchi: alles kan. Om te shoppen hoef je de binnenplaats van het hotel niet af. Onder het hotel zit de outlet van mode-imperium Antonia’s en afgelopen jaar opende dochter Maria Sole Ferragamo hier haar sierraden- en tassenatelier So-Le Studio.

Portrait Milano, Corso Venezia 11

Restaurants

Verleidelijk om altijd hetzelfde tafeltje te reserveren in de statige eetkamer van Da Giacomo voor spaghetti vongole, bij lieveling La Libera (Brera) voor een ossobuco met safraanrisotto, of bij de Antica Trattoria della Pesa (Porta Garibaldi) voor een bord ravioli van Francesca (mits voorradig!). Maar er is ook veel nieuws onder de Milanese zon en het zou zonde zijn dat niet uit te proberen. Zo staan neo-bistro Nebbia in de Navigli (meer dan tweehonderd vins natures op de kaart) en minimalistisch no-waste restaurant Røst bij de Porta Venezia op ons lijstje. Maar we moeten keuzes maken, dus hieronder een greep uit onze redactiefavorieten met something new, something old and something borrowed.

Da Ciacomo

Da Giacomo aan de Via Sottocorno is onze favoriete Milanese klassieker: antieke terrazzovloeren, strakke witgedekte tafels tegen een zeegroene lambrisering versierd met stucco in empirestijl. Het Toscaans geel op de muur verraadt de oorsprong van eigenaar Giacomo Bulleri, die in 1958 zijn trattoria begon aan de Via Donizetti. Naar goed Toscaanse gebruik stonden er vooral vleesgerechten op het menu. Na de verhuizing naar de Via Sottocorno in 1989 werd Da Giacomo een visrestaurant. Je zou het misschien niet denken, maar de vismarkt van Milaan aan de Via Lombroso is een van de beste van Italië. Tartaar van garnaal met mandarijnensorbet, een droom van een spaghetti vongole en een vissoep die in Milaan zijn gelijke niet kent. Inmiddels heeft Da Giacomo vijf restaurants, waarvan een naast de dom in Milaan, een bistro, een literair café, een ontbijtbar, een patisserie en nog eens twee deli’s waar je eten kunt afhalen. Maar gelukkig is de tijd aan de Via Sottocorno stil blijven staan. Je kunt er in alle rust een bordje goudgele risotto Milanese weglepelen terwijl obers in stak gelid toekijken, klaar om stante pede een nieuw servet te brengen, mocht dat van je knieën op de vloer glijden.

Da Giacomo, Via Pasquale Sottocorno 6

Goodies on the go

Italianen zijn niet zulke ‘tussendooreters’. Ze houden zich doorgaans strak aan de drie maaltijden per dag. Het ontbijt is niet meer dan koffie met een zoet broodje, maar dan wel graag de beste koffie en het beste broodje. Panino voor de lunch, vooruit dan maar, maar voor een kadetje met kaas doet de Milanees het niet.

All’ Antico Vinaio

Milaan staat bekend als stad van werkers, dus lunchen met een panino semplice is geen schande. Het moet wel een lekker broodje zijn natuurlijk! Vogue’s Stijn de Vries sluit met liefde aan in de lange rij voor All’ Antico Vinaio. Even door alle worsten en hammen heen kijken, want ze hebben ook geweldige vega-opties. Een ander Milanees topadres is Panini De Santis. Kies voor het eerste filiaal aan de Corso Magenta, met een juweel van een interieur.

All’ Antico Vinaio, Via Lupetta 12 & Piazza Luigi di Savoia

Shops

Als er een stad is waar je geweldige designervintage kunt shoppen is het wel modestad Milaan. En hoewel we heilig geloven dat ‘gebruikt’ de toekomst is, toch ook nog wat niet te missen adressen voor iets nieuws.

Ambroeus

Milaan is een mekka voor designervintage. Onze moderedacteuren checken altijd even de rekken bij hun favoriete boetieks op zeldzame en unieke ontwerpen en om zich te laten inspireren voor toekomstige modeproducties. Niet te missen is Ambroeus (in wijk Isola), voor zowel mannen als vrouwen.

Ambroeus, Via Pastrengo 15

Nightlife

‘Uitgaan in Milaan?’ Vogue’s Linda gaat meestal naar privéfeestjes. Maar wat hebben wij ‘gewone mensen’ daaraan? Gelukkig kunnen we zonder uitnodiging negroni sbagliato drinken bij Basso en met een glas wijn in de hand naar gedichten luisteren bij Isola. Dat voelt toch ook een beetje als een privéfeestje…

Cantine Isola

Je ontdekt hem bij toeval, op het eerste gezicht leek het meer een slijterij maar eenmaal binnen blijkt er aan de roestvrijstalen bar wijn geschonken te worden. Rond borreltijd staat de bar vol hapjes. Je noemt eigenaar Luca Sarais jouw smaak en prijsklasse en hij schenkt een glas voor je in. Van een betaalbaar glas chianti tot een mooie barolo, alles is op voorraad en alles mag open. Cantine Isola is een plek waar vaste klanten mingelen met verwonderde voorbijgangers. Voor die laatste voelt het alsof ze binnendringen op een privéfeestje. Op warme zomeravonden zit iedereen met zijn glas in de hand op wijnkistjes voor de deur van het zaakje aan de Via Paolo Sarpi. Dinsdag is het poeziëdag. Dan klimt Luca om stipt 20.30 uur op een kruk, vraagt de menigte om stilte een leest een gedicht voor. Dat gaat al 23 jaar zo. Wijn en poëzie zijn een gouden koppel.

Cantine Isola, Via Paolo Sapri 30

Benieuwd naar alle tips? Je vindt ze hieronder in de volledige Vogue-cityguide voor Milano.