dit-is-vogues-ultieme-cityguide-voor-new-york-285981
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

Zelfs een stad die nooit slaapt, kun je onmogelijk helemaal zien in 48 uur. Alles is een keuze: Manhattan of Brooklyn? Designer of vintage? Oesters of pulled pork? Negroni of craftbeer? Gelukkig is New York gebouwd uit dromen, dus stel je voor hoe het zou zijn om in de suite van het recent geopende Aman Hotel te logeren en onbeperkt cocktails te drinken in de Swan Room, hartje China Town. Hieronder volgt een selectie van onze tips voor een onvergetelijke tijd in NY. De complete lijst vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden.

Hotels

Met de keuze voor een hotel kies je ook meteen voor een wijk en dat is best bepalend voor de rest van je verblijf. Kies je voor Brooklyn of Queens dan kan het zomaar zijn dat je van Manhattan alleen de skyline ziet. In onze selectie hebben we geprobeerd de leukste en nieuwste adressen te verzamelen verspreid over de stad, zodat ongeacht waar je slaapt er genoeg leuks in de buurt is.

Aman New York (Midtown Manhattan)

We noemen ’m hier niet omdat de kans groot is dat je er een kamer boekt, maar omdat het leuk is om te weten dat dit hotel (net een jaar open) op voorhand al de twijfelachtige eer kreeg de duurste hotelkamers ter wereld te hebben. De kamers zijn (vanaf 1600 dollar per nacht) inderdaad aan de prijs, maar daarvoor heb je dan wel zeventig vierkante meter Japanse sereniteit in hartje Manhattan, butlerservice, 24-uurs fitness, een ongekende wellnessluxe die inmiddels het handelsmerk van Aman is en een auto met chauffeur die je tot zestien blokken vanaf het hotel een gratis drop-off geeft. Daarna gaat de teller lopen maar kun je altijd nog in de metro springen. De zogenaamde Aman-junkies – zij die gefortuneerd genoeg zijn de Aman-resorts wereldwijd af te vinken – lagen vanaf de dag dat de reserveringen opengingen, in de digitale rij. Inmiddels zijn er weer kamers vrij voor wie wil/kan/durft.

Aman New York, The Crown Building, 730 Fifth Avenue

Restaurants

In NY hoef je geen dag hetzelfde te eten, tenzij dat een keuze is natuurlijk. Maar er is genoeg beweging: ‘oude’ keukenrotten die zichzelf opnieuw uitvinden, maar ook verrassende nieuwe sterren aan het firmament. Vooral de Afrikaans- Amerikaanse keuken wint terrein. Dit met dank aan o.a. Ayo Balogun (Depth of Culture en Radio Kwara) en de onbetwiste sterrenchef Kwame Onwuachi (Tatiana’s). 

Dept of Culture

In dit Nigeriaanse restaurant in Bed-Stuy Brooklyn kookt chef Ayo Balogun de recepten van zijn oma en serveert die aan een grote houten stamtafel waar negentien gasten aan passen. Dat is zo’n weergaloos succes, dat die ene tafel altijd vol zit. Balogun werkt met een vast menu, hij kookt alleen op woensdag- en donderdagavond en er zijn twee shifts (18.00 en 20.30 uur). 

Dept of Culture, 327 Nostrand Avenue

Goodies on the go

Foodtrends rollen over elkaar heen. Zo hebben we nog maar net kennisgemaakt met het Koreaanse Ramyun (noedels gemixt met gebakken rijst) of we staan alweer in de rij voor een ‘patty melt’. En omdat het in Amerika nooit groot en gek genoeg kan lonkt er bij hotdogjuwelier Mischa een 23 centimeter lange worst voor 29 dollar. Mag het ook nog een gewone burger of bagel zijn? 

Cho Dang Gol

Koreaans is al wat jaartjes ‘aan de hand’ in New York en Ramyun Fried Rice (gebakken rijst met noedels erdoor en een omgekeerd leeg noedelbekertje als garnering op het bord) lijkt favoriet. Bij Cho Dang Dol staat het allemaal op het menu, evenals gegrilde tofu met pickles en Koreaanse vispannenkoekjes en langzaam gegaarde varkensbuik met kimchi. Voor de deur staat altijd een rij en wie daar gaan zin in heeft loopt twee blokken verder naar Hojokban. Dan wordt het minder snacken en meer restaurant maar dat is ook prima.

Cho Dang Gol, 55 W 35th Street

Shops

Zoals sommige mensen hun favoriete hotel geheimhouden zijn er anderen die in alle talen zwijgen over hun favoriete vintagewinkel. Logisch, want er is er van alles maar één, dus het kan zo voor je neus weggekaapt zijn. Gelukkig zijn er heel veel goede vintagewinkels in New York en wij geven zomaar wat favorieten weg. 

The Vintage Twin

The Vintage Twin is vooral bekend als webwinkel, maar als je in NY bent kun je er ook even voor het eggie door de rekken struinen. De winkel zit lekker centraal op Broadway, tussen Prince en Houston Street. Daar in de winkel zit ook de legendarische Jeanius Bar die garandeert dat ze je binnen twee of drie keer passen aan de perfecte tweedehandsspijkerbroek helpen. Dus voor iedereen die geen zin heeft om zelf door de stapels te gaan om er in de kleedkamer steeds opnieuw achter te komen dat het model niet staat, de pijpen te lang zijn of de taille te breed: vertrouw op de Jeanius achter de bar, laat je van top tot teen bekijken en passen maar!

The Vintage Twin, 597 Broadway

Nightlife

Niet bang voor een afwijzing? Meld je dan op zondagavond bij de deur van hard-to-get-in-club Paul’s Casablanca of Paul Sevigny’s tweede club Paul’s Baby Grand (beide Tribeca). Cool als je binnenkomt, maar dat garandeert niet altijd de beste avond. Altijd succesvol om te delen op socials zijn de private hottubs op het dak van club Somewhere Nowhere (Chelsea). Een belevenis, dat zeker, maar wat als we gewoon op de bar willen dansen en cocktails willen drinken?

Clark

In deze fancy karaokebar serveren ze de lokale Japanse keuken van het eiland Hokkaido. Hokkaido is het noordelijkste van de vier hoofdeilanden van Japan en in haar wateren tiert de zee-egel welig. Dus op het menu: risotto met zee-egel, pasta met zee-egelkuit en patat met zee- egel. Voor wie de intense jodiumsmaak van deze stekelige delicatesse zelfs met een pittige Sochu-cocktail niet krijgt weggespoeld, staat er onder andere een late night noodle-soup en een kleurige sashimibox op het menu. Je kunt aan tafel eten of in de kleine bar, waar rond 18.00 uur de karaoke aangaat.

Clark, 104 Bayard Street

Benieuwd naar alle tips? Je vindt ze hieronder in de volledige Vogue-cityguide voor New York.