dit-is-vogues-ultieme-cityguide-voor-paris-285982
©Jorin Koers, Vogue Nederland, maart 2024

Onbegonnen werk om een wereldstad als Parijs te vangen in één gids. Een duivels dilemma om slechts vijf restaurants, vijf hotels en vijf favoriete winkels te mogen noemen. Want we komen er zo graag en ontdekken steeds weer nieuwe parels. En toch, keuzes maken geeft rust. Wat heb je voor een weekend Parijs meer nodig dan een goed hotel, een lekker restaurant en een handvol leuke winkels? Nieuwe adressen én klassiekers waar we blijven komen, iedere keer weer. De complete lijst met tips vind je in de pdf, die je hieronder kunt downloaden.

Hotels

Natuurlijk zijn we dol op Hotel Amour (9e arr.) en grote zus Grand Amour (11e arr.), vallen we als een blok voor de romantiek van Hôtel Particulier in Montmartre en verheugen we ons op de opening van het nieuwe Hotel Chateau d’Eau (10e arr.) deze zomer. Als we het geld hadden boekten we zeker een suite bij Le Cheval Blanc (1e arr.) of we gingen logeren in Le Grand Appartement van Hotel Le Grand Controle, naast het Paleis van Versailles. De keuze aan bijzondere, mooie, betaalbare en onbetaalbare hotels in Parijs is oneindig. Voor deze keer hebben we onderstaande plekken gekozen omdat we de buurt leuk vinden, ze nieuw zijn of gewoon omdat het nog altijd een goed bewaard geheim is. Maar dat kan bij een volgende gids zo maar weer anders zijn.

Les Suites Cinabre

Officieel nog in het 9e, maar op de rand van het 2e en het 10e arrondissement, verhuurt dandy Alexandre Chapelier sinds afgelopen jaar twee zeer exclusieve retroappartement- suites, die het midden houden tussen aristocratische extravagantie en pop-culture coolness. Het ontwerp is van de Parijse studio Necchi Architecture, die ook Chapeliers luxe- herenaccessoiresboetiek op de begane grond inrichtte. Werkelijk alles straalt hier het Parijse savoir-faire uit en als Serge Gainsbourg nog geleefd had, zou hij híer gewoond hebben. De in-room cocktailbars verleiden je zelf een dirty martini te mixen en de draaitafels ingebouwd ín de sofa, zijn een zeldzame vintagevondst. De vinyl collectie en playlists zijn samengesteld door dj-collectief Toho Disco. Voor de stoffering van de suites doken de ontwerpers in de archieven van Pierre Frey en lieten ze een aantal dessins opnieuw in productie nemen. De Hästens-bedden zijn opgemaakt met satijnen lakens van Bergan Delorme en op het badkamerplankje staan producten van Susanne Kaufmann, Sachajuan, Céline Escand. Alles om van te smullen, maar wel even sparen.

Les Suites Cinabre, 14 Cité Bergère

Hôtel Dame des Arts 

In het hart van Quartier Latin opende vorige jaar dit arty feel-as-a-local hotel, ingericht door de Franse ontwerper Raphael Navot. Zowel voor de publieke ruimtes als kamers geldt dat hij gewerkt heeft met natuurlijke materialen en naturel tinten. Als je kunt kiezen, ga dan voor een van de veertien signature kamers en suites met uitzicht op de Eiffeltoren. Sommige hebben ook een eigen balkon voor de verleidelijke breakfast-on-the-balcony- foto waar social media zo dol op zijn. In het hotelrestaurant worden taco’s en cocktails geserveerd, een hit voor de weekendbrunch. De prachtige gym met houtenboogplafond is 24 uur geopend en er zijn elektrische hotelfietsen beschikbaar.

Hôtel Dame des Arts, Rue Danton 4

Restaurants

Impossible! We hebben oneindig veel favoriete restaurants in Parijs en er komen wekelijks nieuwe bij. Klassiekers als bistro Le Paul Bert (11e arr.) (voor steak tartare en île flottante) en Septime (11e arr.) (zowel restaurant als wijnbar). De vrouw van Septimes chef runt samen met haar zus Le Servan (11e arr.), opgenomen in de lijst van vijftig beste restaurants van de wereld en volgens culinair recensent Mara Grimm een van de beste restaurants in Parijs op dit moment. We hebben de mooiste herinneringen aan Clown Bar (11e arr.) en Au Passage (11e arr.). Of La Poule au Pot (1e arr.), waar Vogue’s Linda de Nederlandse chef Joris Bijdendijk mee naartoe nam voor een onvervalste uiensoep. Hieronder een greep uit onze favorieten die je misschien nog niet kent. En tja, het zijn er iets meer dan vijf geworden …

MoSuke

Het vergt even wat doorzettingsvermogen om een plek te reserveren bij de MoSuke, het eerste restaurant van de Senegalees-Malinese tv-chef Mory Sacko in Montparnasse. In zijn Parijse eethuis serveert hij Afrikaanse smaken met een Japanse touch. Denk aan pittige pèpèsoep met in penjapeper gemarineerde makreel, of Bretonse kreeft met tomatenmiso en geblakerde watermeloen. Zijn signature beef mafé-stoof bevat gefermenteerde tonijn. Dit laatste gerecht heeft zeker geholpen de eerste Michelinster binnen te halen, vlak na de opening in 2020. Inmiddels kookte Sacko voor president Emmanuel Macron en Timothée Chalamet. De jonge chef is niet te stuiten. Afgelopen jaar opende Sacko het puur Franse Lafayette’s (très fashionable) en samen met Louis Vuitton opende hij een restaurant in Saint-Tropez (leuk voor een andere keer, maar we willen ’m toch even noemen). Omdat Sacko zelf ook niet altijd zin heeft in eten met sterren, opende hij ook twee snackloketten in Parijs onder de naam MoSugo, waar je terechtkunt voor hamburgers met miso-mayo op pretzelbroodjes.

MoSuke, 11 Rue Raymond Losserand

Goodies on the go

De beste baguette, de beste eclairs, de beste dimsum of hamburger: we hebben voor gekkere dingen in de rij gestaan. Zo was er ooit de hype rondom de fluffy Japanse clubsandwich van Soma Sando. Het is dat TikTok toen nog niet bestond, anders zou de rij tot aan de ring rond Parijs hebben gestaan. Naast de nieuwe parels zijn er de klassiekers waar we altijd even langs willen. Zoals theehuis Mariage Frères, voor een blik Earl Grey French Blue omdat de geur van bergamot vermengd met de lichtzoete korenbloemblaadjes onweerstaanbaar is. Deze thee is er trouwens ook in een ijstheeversie voor de zomer. Vogue’s fashion producer Leah Zonneveld tipt La Boulanger de la Tour voor de beste croissants langs de Seine. Redacteur Renée de Witte sluit graag aan in de rij voor een van de twee filialen van Babka Zana, beroemd om de rugelach chocolat en cannelle: een soort minicroissant met chocolade en kaneel. Ook hier doen we weer geen enkele poging om compleet te zijn maar, mocht je in de buurt komen van een van onderstaande adressen, vrees de rij voor de deur dan niet!

Le Baron Rouge

Voor een perfecte zondagochtend in Parijs: neem vroeg de metro naar Place d’Aligre, ontbijt bij buurtcafé Le Charlette en struin daarna over de kleine vlooienmarkt en de overdekte versmarkt. Zodra het lunchuur nadert – en dat is in Parijs al vanaf 11 uur – zorg je dat je een tafeltje op het trottoir voor Le Baron Rouge te pakken krijgt. Deze oldschool wijnbar doet niet aan reserveringen en hippe wijn. De eenvoudige landwijnen (‘Rouge, blanc, rosé?’) komen uit het vat en wie wat bijzonders wil kan kiezen van de plank boven de bar. Ze serveren er charcuterie en kaas bij en op zaterdag en zondag oesters! Een bevriende oesterhandelaar rijdt vanuit Bretagne rechtstreeks naar de 1 Rue Théophile Roussel, parkeert de bestelbus voor de deur en verkoopt de oesters vanuit zijn achterbak. Als de tafeltjes vol zijn mag je op de lege oesterkratjes zitten.

Le Baron Rouge, 1 Rue Théophile Roussel

Shops

Altijd even opgezette dieren aaien bij Deyrolle, tussen de muffe boeken zoeken bij Shakespeare & Company en fotoboeken bladeren bij Artazart aan de Canal Saint Martin. Maar er rollen nog veel meer favorieten uit de adressenboekjes van onze redacteuren.

Collectivo Paris

Vintage is het nieuwe nieuw en dat geldt zeker voor de Parijse designervintage. Epicentrum van de vintagehandel is de vlooienmarkt in Saint-Ouen, net buiten de stad. Dat is ook de plek waar Collectivo Paris ontstond, een groep jonge ontwerpers uit de buitenwijken die al die bergen afgedankte kleding niet langer kon aanzien en een upcyclingatelier voor vintagekleding begon. We ontdekten het collectief tijdens een pop-up in Le Pigalle. Je vindt hun boetiekatelier op de Marché Vernaison, allée 4, stand 75 in Saint-Ouen. Nog wat favoriete vintageadressen van het Vogue-team: designervintagewinkel Masul Masul (10e arr.), waar Romée haar Fendi Spy Bag scoorde en Killiwatch (2e arr.), waar we ook altijd even door de rekken gaan.

Collectivo Paris, Marché Vernaison

Nightlife

In Parijs kun je dansen tot in de kleine uurtjes: op de daken en in de kelders van het bruisende 20e of de elegante Rive Gauche, in obscure clubs en chique rooftopclubs. Het feest gaat altijd gepaard met cocktails en oesters slurpen.

Sister Midnight

De bar is niet groter dan een handschoenenkastje, maar het is er pure glamrock tot in de kleine uurtjes. Sister Midnight ligt in het hart van de Pigalle en je kunt gerust al je leer en veren uit de kast trekken, want de dresscode is extravagant. In de weekends zijn er geregeld drag- en burleskperformances en de rij voor de deur kan dan lang zijn. Aan de bar serieuze cocktails waarmee de barman de nodige prijzen heeft gewonnen, en minimalistisch fingerfood: een gemarineerd, in vieren gesneden ei, wat blokjes comté of radijsjes met een snufje zout. Je moet niet hongerig binnenkomen. In het weekend is het aan te raden om je plek aan de bar te reserveren.

Sister Midnight, 4 Rue Viollet-le-Duc

Benieuwd naar alle tips? Je vindt ze hieronder in de volledige Vogue-cityguide voor Paris.