iedereen-heeft-ineens-een-personal-assistant-waarom-hebben-we-hier-zoveel-behoefte-aan-334876
©Spotlight

Er zijn van die klusjes die ik altijd uitstel. Het ordenen van mijn mailbox, facturen opstellen, een verjaardagskaart sturen: ik vergeet het óf het voelt als zoveel gedoe dat ik het eindeloos uitstel, of uiteindelijk helemaal niet doe. Het liefst zou ik het uitbesteden. Monica Geuze kreeg ooit kritiek toen in de vacature voor haar personal assistant stond dat diegene namens haar af en toe een bos bloemen moest versturen. Maar eerlijk? Ik snapte de ophef niet. En Monica en ik zijn niet de enigen. Steeds meer mensen schakelen een (virtual) personal assistant in. Is externe hulp de nieuwste wellness-trend?

Virtual personal assistant

Wat we vooral zien, is dat mensen steeds vaker kiezen voor een laagdrempelige versie van een assistent: de virtual personal assistant. Dit is – niet te verwarren met AI – een écht persoon die op afstand je leven een stukje makkelijker maakt. Deze assistent schakel je niet alleen in voor grote taken, zoals een verhuizing plannen of je boekhouding runnen, maar juist voor al die kleine dingen die je blijft uitstellen. Denk aan het boeken van een afspraak, reserveringen maken bij restaurants of, jawel, het organiseren van je inbox. Het klinkt misschien als een luxe voor de elite – hoge piefen in een kantoortje die op een knop drukken om hun P.A. orders uit te delen. Maar het wordt tegenwoordig steeds normaler voor ieder ander mens met een overvolle agenda.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Waarom dit perfect past in onze tijdgeest

Is het gek dat we meer hulp nodig hebben? Nee, sterker nog: het fenomeen past perfect in deze tijdgeest. We leven in een wereld waarin we constant worden overspoeld met prikkels en verantwoordelijkheden. Voor jezelf beginnen, bijvoorbeeld, betekent tegenwoordig niet alleen dat je goed bent in je vak. Je moet óók een marketeer, boekhouder en social media-expert zijn. Geen wonder dat het soms voelt alsof je op alle vlakken tekortschiet. Een virtual personal assistant belooft rust te brengen in die chaos door de mentale belasting uit handen te nemen.

“Mensen die een assistent inschakelen, weten hoe efficiënt ze met hun tijd om kunnen gaan. Ze weten waar hun kracht ligt en wat ze beter kunnen uitbesteden”,  vertelt Helen Kleizen als ik haar spreek. Als een ervaren virtual assistant merkt zij dat er een groeiende vraag is naar haar diensten. Wat vooral graag wordt uitbesteed? “Het beheren van mailboxen en het maken van offertes – dat laatste vindt bijna iedereen vervelend om te doen.”

Verliezen we de controle?

Dat we meer behoefte hebben aan rust in ons hoofd, blijkt ook uit de hoeveelheid tools die op de markt komen. We leunen steeds meer op technologieën om ons leven soepeler te laten verlopen. Denk aan apps die je mails automatisch sorteren of mensen die een weekschema maken voor eten en boodschappen met ChatGPT. Het laat zien dat we steeds bewuster worden van de waarde van mentale ruimte.

Toch wringt er iets. Als we alles uitbesteden, houden we dan nog wel de controle over ons leven? En zorgt het er niet voor dat we steeds minder zelf kunnen? Hoe meer we delegeren, hoe minder we misschien aankunnen als we er wel alleen voor staan. Zo gaan er verschillende video’s op TikTok rond waarin mensen delen dat ze lijden aan brain rot sinds de komst van AI-tools zoals ChatGPT. Deze term verwijst naar een gevoel van mentale luiheid, apathie of verminderde cognitieve scherpte, vaak veroorzaakt door overmatige afhankelijkheid van digitale media. Het gevolg? Zelfs de meest makkelijke vragen worden aan een chatbot gesteld. (Zo gaf iemand toe aan een chatbot te hebben gevraagd hoe je een ei kookt). 

Mentale rust

Aan de andere kant is het misschien ook gewoon een logische reactie op een wereld waarin steeds meer van ons wordt verwacht. De bakker die ineens ook een marketingplan moet maken, of de freelancer die niet alleen inhoudelijk werk levert, maar ook zijn administratie moet regelen. Het is simpelweg niet realistisch om alles zelf te doen. Het erkennen dat je hulp nodig hebt, is geen zwakte, maar een slimme manier om het beste uit jezelf te halen. Bovendien is de baan als virtual personal assistant perfect voor iedereen die plezier haalt uit regelen en ordenen – al helemaal op afstand.

De opkomst van virtual personal assistants laat zien dat luxe niet meer draait om tastbare dingen zoals een mooie tas of een chique etentje. Luxe is tegenwoordig mentale rust. Het uitbesteden van kleine taken voelt misschien decadent, maar in een wereld waarin tijd en energie de grootste schatten zijn, is het misschien wel precies wat we nodig hebben. “Iets simpels als even een mail beantwoorden of iemand terugbellen, scheelt al enorm in de workload van een opdrachtgever”, vertelt Kleizen.

Dus wie weet: misschien zit er op een dag iemand op afstand klaar om mijn verjaardagskaarten te versturen (ik beloof dat de inhoud door mijzelf geschreven blijft) en facturen op te maken. Tot die tijd blijf ik hopen dat ik zelf mijn inbox ooit onder controle krijg – mailtje per mailtje.