Nood en diversen (5%)
Zelfs de kleine dingen kunnen flink oplopen: bereid je voor op het onverwachte met een buffer van vijf procent voor noodgevallen en diverse uitgaven. Better safe then sorry. Maar nogmaals, elk koppel is anders en dus zullen de uitgaven ook anders zijn.
5. Pas op voor verborgen trouwkosten
Veelvoorkomende kostenposten waar bruiden van tevoren misschien geen rekening mee houden? Schoonheidsbehandelingen, vrijgezellenfeest, hotelkamer voor de nacht ervoor, maaltijden van leveranciers (eten voor je obers, je planner, enzovoort) en overwerkkosten. Daarnaast moet je voor bruiloften op een bestemming misschien een of twee keer naar de locatie toe om te plannen, wat betekent dat je rekening moet houden met zaken als vliegtickets, hotelkamers en benzine.
Op dit punt kun je besluiten dat er dingen zijn waarvoor je je budget wil oprekken, zoals die geweldige dj die vrienden hadden ingehuurd of een videograaf van topkwaliteit. Of misschien vinden je ouders wel dat ze een bruiloft zonder open bar niet aankunnen en zijn ze bereid de extra kosten te betalen. Vergeet alleen niet dat kleine extra’s snel oplopen.
6. Vraag een kostenvoorstel
Een voorstel voor de kosten van een bruiloft is een gedetailleerd dossier met een specificatie van de voorziene kosten die gepaard gaan met de planning en het inhuren van diensten van leveranciers. “Een goed moment om een kostenvoorstel te vragen is nadat je wat onderzoek hebt gedaan en een goed budget hebt vastgesteld”, zegt Garritano. “Voordat je een contract tekent, want als je dat eenmaal hebt gedaan, zit je vast.”
7. Blijf georganiseerd en houd je trouwkosten bij
Doe jezelf een plezier en maak meteen een Google Doc-spreadsheet om je trouwbudget bij te houden. Begin met het opsplitsen van de geschatte kosten voor elke categorie, zodat je een sjabloon hebt als je contact opneemt met leveranciers. Voeg een extra kolom toe om de aangepaste cijfers van de kostenvoorstellen van je leveranciers in te voeren. Telkens als je een contract tekent of een betaling verstuurt, noteer je de werkelijke kosten. Zo weet je altijd hoe dicht je bij de eindstreep zit. Deel het document met je verloofde en overweeg het te delen met familieleden die meebetalen aan de bruiloft als dat het proces voor jullie helpt. Zola, The Knot en Emily Post bieden ook budgettrackers en hulpmiddelen voor bruiloften.
8. Wees niet bang om te onderhandelen met leveranciers
Over alles valt te onderhandelen. Veel leveranciers zijn bereid om samen met jullie een pakket samen te stellen dat past bij jullie budget. Stel dat je verliefd bent geworden op een bloemist, maar dat haar minimumpakket je budget overschrijdt. Wees eerlijk en laat weten hoe mooi je haar ontwerpen vindt, maar dat je met een bepaald maximum bedrag moet werken.
De kans is groot dat de bloemist met je samenwerkt om een pakket op maat te maken voor jouw budget. Hetzelfde geldt voor andere leveranciers. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen op fotografie als je akkoord gaat met één fotograaf minder, of een paar uur minder, enzovoort. Kortom? Als je een goede instelling hebt en flexibel bent, kun je waarschijnlijk met elke leverancier wel iets regelen. Het kan ook geen kwaad om aan te bieden volledig én vooraf te betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.