8-tips-voor-het-vaststellen-van-een-budget-voor-jouw-perfecte-bruiloft-274751
©Jouke Bos, Vogue Nederland, April 2022

Het is misschien het minst glamoureuze aspect van het plannen van een huwelijk, maar een bruiloftbudget vaststellen – en je eraan houden – is een van de beste cadeaus die je jezelf kunt geven. Een gemiddelde bruiloft kost namelijk zo’n 27.000 euro.

Hoe bepaal je je bruiloftbudget?

Hoeveel moet je uitgeven aan je huwelijk? En hoeveel daarvan besteed je aan eten, bloemen, de trouwlocatie en talloze andere uitgaven die erbij komen kijken? Hoewel er geen standaard budget is, zijn er wel een aantal handige richtlijnen die je kunt volgen. Zie hier een inleiding voor het plannen van je trouwbudget.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

1. Wie draagt er bij aan de kosten van de bruiloft? 

Begin met bepalen wie de bruiloft gaat betalen. De aloude traditie dat de ouders van de bruid de rekening moeten betalen, is niet langer van nu. Beide families betalen vaak mee, net als natuurlijk jullie zelf, de bruid en de bruidegom. Vraag alle betrokken partijen hoeveel ze willen bijdragen zodat je dat op een rij hebt.

2. Hoeveel gasten?

Omdat de meeste cateringdiensten per persoon de kosten berekenen, heeft je gastenlijst een enorme invloed op je trouwbudget. “De locatie en het eten en drinken vormen het grootste deel van je budget”, zegt evenementen- en weddingplanner Brianne Garritano. “Dus het eerste wat je moet doen is uitzoeken hoeveel gasten je gaat uitnodigen en van dat aantal bepalen hoe groot de kans is dat ze daadwerkelijk komen. Gemiddeld valt namelijk zo’n tien procent af, afhankelijk van het weer, de tijd van het jaar en de locatie.”

3. Stel een trouwbudget vast voordat je gaat winkelen

Vermijd de veelvoorkomende valkuil om verliefd te worden op een dure locatie, droomjurk en over the top-taart voordat je het over cijfers hebt. Begin met een budget en ga dan op zoek naar leveranciers binnen jullie prijsklasse, niet andersom. Als je merkt dat je budget en je trouwplannen totaal niet op elkaar zijn afgestemd – je ouders staan er bijvoorbeeld op dat ze tientallen van hun vrienden uitnodigen, maar zijn slechts bereid een klein bedrag bij te dragen – dan is het tijd voor een goed gesprek óf het budget of verwachtingen aan te passen. Breek nooit de hoofdregel: geef niet teveel uit. Een uitbundige bruiloft is mooi, nog mooier is het huwelijksleven beginnen met een gezonde spaarrekening.

4. Deel je budget in op percentage

Hoewel er geen harde regels zijn over hoeveel je aan elke categorie moet uitgeven, zijn er wel wat losse richtlijnen die je kunnen helpen om niet af te dwalen. Je wil waarschijnlijk niet de helft van je budget aan bijvoorbeeld de band besteden. Veel weddingplanners en bruiden vinden het handig een splitsing te maken van het budget per percentage.

Wil je weten hoe je je budget moet indelen? Hieronder een suggestie, al  kan het natuurlijk zijn dat je de getallen wil aanpassen om rekening te houden met een weddingplanner, een huwelijksreis en andere extra kosten.

Locatie en catering (40%) Een goede vuistregel is niet meer dan veertig procent van het totale budget uit te geven aan de locatie, huurkosten, eten en alcohol. Vergeet niet dat sommige steden duurder zijn dan andere en dat sommige locaties een minimumaantal personen hebben om rekening mee te houden.

Fotografie en/of videografie (12%) Trek ongeveer twaalf procent uit om de mooie herinneringen aan jullie feest vast te leggen. Om kosten te besparen kiezen sommige bruidsparen ervoor geen video te laten maken of ze vragen een vriend om hun fotograaf te zijn.

Muziek en entertainment (10%) Heb je je zinnen gezet op een bepaalde dj of band die aan de dure kant is? Je kunt andere delen van het budget inperken om ruimte te maken voor muzikaal talent.

Bloemen en decor (10%) Hieronder vallen boeketten en boutonnières voor de bruiloftsfeesten en andere decoratieve bloemen. Professionele verlichting en andere bruiloftdecoraties horen ook in deze categorie thuis, van kaarsen tot tafelschermen.

Trouwkleding en haar en make-up (9%) Trouwkleding, accessoires, haar en make-up. Hoe je deze categorie indeelt is een persoonlijke keuze. Sommige bruiden zijn bereid minder geld uit te trekken voor een taart als dat meer geld betekent voor een jurk. Je kunt ook een jurk huren om kosten te besparen of kijken naar betaalbare varianten.

Ceremonie (3%) Trek drie procent van je budget uit voor de ceremonie, de huur van de locatie, de trouwvergunning, de muziek en het decor.

Briefpapier (3%) Volgens Minted Weddings omvat briefpapier alles van verlovingsaankondigingen, save the dates, uitnodigingen, briefpapier voor de trouwdag tot bedankkaarten en portokosten. Soms kiezen bruidsparen voor digitale uitnodigingen en besteden ze dat geld ergens anders aan. Om nog meer te besparen, adresseer je de uitnodigingen zelf en bespaar je op de kosten voor kalligrafie.

Geschenken (2%) Hieronder vallen cadeaus voor je bruiloftsfeest, feestartikelen voor alle gasten en welkomsttassen voor vrienden die naar het buitenland zijn gereisd voor jullie grote dag.

Vervoer (2%) Denk aan vervoersregelingen voor jou, je bruiloftsfeest en eventuele gasten die dat nodig hebben. Dit geldt ook voor de trouwauto en parkeerkosten. De ceremonie en receptie op dezelfde locatie houden kan een handige manier zijn om de transportkosten te drukken.

Trouwringen (2%) Onmiskenbaar voor je huwelijk: de trouwring. Vergeet niet om je ring te laten verzekeren. Ben je nog niet zover? Bekijk dan eerst onze tips voor het bepalen van de kosten voor je verlovingsring.

Taart (2%) Kosten voor een taart en eigenlijk alles wat zoet is, is een investering die we graag doen.

Nood en diversen (5%) Zelfs de kleine dingen kunnen flink oplopen: bereid je voor op het onverwachte met een buffer van vijf procent voor noodgevallen en diverse uitgaven. Better safe then sorry. Maar nogmaals, elk koppel is anders en dus zullen de uitgaven ook anders zijn.

5. Pas op voor verborgen trouwkosten

Veelvoorkomende kostenposten waar bruiden van tevoren misschien geen rekening mee houden? Schoonheidsbehandelingen, vrijgezellenfeest, hotelkamer voor de nacht ervoor, maaltijden van leveranciers (eten voor je obers, je planner, enzovoort) en overwerkkosten. Daarnaast moet je voor bruiloften op een bestemming misschien een of twee keer naar de locatie toe om te plannen, wat betekent dat je rekening moet houden met zaken als vliegtickets, hotelkamers en benzine.

Op dit punt kun je besluiten dat er dingen zijn waarvoor je je budget wil oprekken, zoals die geweldige dj die vrienden hadden ingehuurd of een videograaf van topkwaliteit. Of misschien vinden je ouders wel dat ze een bruiloft zonder open bar niet aankunnen en zijn ze bereid de extra kosten te betalen. Vergeet alleen niet dat kleine extra’s snel oplopen.

6. Vraag een kostenvoorstel

Een voorstel voor de kosten van een bruiloft is een gedetailleerd dossier met een specificatie van de voorziene kosten die gepaard gaan met de planning en het inhuren van diensten van leveranciers. “Een goed moment om een kostenvoorstel te vragen is nadat je wat onderzoek hebt gedaan en een goed budget hebt vastgesteld”, zegt Garritano. “Voordat je een contract tekent, want als je dat eenmaal hebt gedaan, zit je vast.”

7. Blijf georganiseerd en houd je trouwkosten bij

Doe jezelf een plezier en maak meteen een Google Doc-spreadsheet om je trouwbudget bij te houden. Begin met het opsplitsen van de geschatte kosten voor elke categorie, zodat je een sjabloon hebt als je contact opneemt met leveranciers. Voeg een extra kolom toe om de aangepaste cijfers van de kostenvoorstellen van je leveranciers in te voeren. Telkens als je een contract tekent of een betaling verstuurt, noteer je de werkelijke kosten. Zo weet je altijd hoe dicht je bij de eindstreep zit. Deel het document met je verloofde en overweeg het te delen met familieleden die meebetalen aan de bruiloft als dat het proces voor jullie helpt. Zola, The Knot en Emily Post bieden ook budgettrackers en hulpmiddelen voor bruiloften.

8. Wees niet bang om te onderhandelen met leveranciers

Over alles valt te onderhandelen. Veel leveranciers zijn bereid om samen met jullie een pakket samen te stellen dat past bij jullie budget. Stel dat je verliefd bent geworden op een bloemist, maar dat haar minimumpakket je budget overschrijdt. Wees eerlijk en laat weten hoe mooi je haar ontwerpen vindt, maar dat je met een bepaald maximum bedrag moet werken.

De kans is groot dat de bloemist met je samenwerkt om een pakket op maat te maken voor jouw budget. Hetzelfde geldt voor andere leveranciers. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen op fotografie als je akkoord gaat met één fotograaf minder, of een paar uur minder, enzovoort. Kortom? Als je een goede instelling hebt en flexibel bent, kun je waarschijnlijk met elke leverancier wel iets regelen. Het kan ook geen kwaad om aan te bieden volledig én vooraf te betalen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.