een-tweede-huwelijk-5-manieren-waarop-je-jouw-trouwjurk-ook-na-je-bruiloft-nog-kunt-dragen-304700
©Getty Images

Daar lag mijn trouwjurk. Doelloos, op het logeerbed. De jurk – een nauwsluitend model van kant met een lange sleep – was als een wonder in perfecte staat teruggekomen van de stomerij. Samen met de bijpassende sluier en de tulen overrok, die ik op het huwelijksfeest gedragen had. Op Instagram vroeg ik om advies: wat kon ik er nog mee? De reacties waren uiteenlopend: verkoop de jurk; verf ‘m zodat je hem als avondjurk kunt gebruiken; bewaar de jurk vooral als erfstuk. Een knoop durfde ik niet door te hakken. Ik stopte de jurk weg in een beschermende hoes. Maar het knaagde: een stuk waarin zo veel liefde zat moest ik toch kunnen hérdragen? De tulen rok trok ik daarom weer van zolder voor het Young Patrons Gala van de Nationale Opera en Ballet. In combinatie met een zwarte geplooide korte top was het een showstopper.

Manieren om je trouwjurk opnieuw te dragen

Een trouwjurk maar één keer dragen? Weg met die norm. Er bleek niets zo fijn als het opnieuw aantrekken van mijn favoriete (en meest prijzige) aankopen ooit. Zo haal je optimaal draagplezier uit je weddinglook.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Combineer en heers

Veel ontwerpers en bruidsmodemerken bieden bridal seperates aan: losse stukken in dezelfde stijl die makkelijk te combineren zijn. Een rok met een losse top oogt nog steeds als een trouwjurk, maar geeft je de mogelijkheid na de ceremonie de boven- of onderkant van je look te wisselen. Losse (pof)mouwen of capes voegen anderzijds spektakel toe aan een kort wit jurkje. Zulke items lenen zich er na de huwelijksdag perfect voor bij een avond- of cocktailjurk gedragen te worden. Een fancy top kan zelfs boven een jeans. Claes Iversen maakt voor bruiden regelmatig losse items op maat. “Voor mij begint het met kleding die wit is, in plaats van met het stereotiepe beeld van wat een trouwjurk hoort te zijn”, zegt hij. Met losse items kun je nadien nog alle kanten op. “Maar”, zegt Iversen, “bijt je niet vast in hoe je de stukken straks wil hergebruiken. Dat kan je belemmeren bij je keuze.”

Ontworpen om te vermaken

Wie het liever bij één stuk houdt, maar de trouwjurk wel graag opnieuw zou willen dragen, kan een exemplaar kiezen dat eenvoudig te vermaken is. Het uit Barcelona afkomstige bruidsmodemerk Pronovias heeft een Second Life-collectie met trouwjurken waarvoor al een nieuw ontwerp klaarligt. Bruidsjaponnen worden bijvoorbeeld vermaakt tot slipdress of zomerjurkje door ze in te korten of de mouwen te verwijderen. Laten vermaken kan in geselecteerde winkels van het merk en is bij de prijs van de trouwjurk inbegrepen.

Bridal uit de webwinkel

Je hoeft voor een trouwjurk niet naar een bruidsmodewinkel. Steeds meer merken uit het hogere middensegment leggen zich toe op modieuze bridalcollecties; toegankelijk voor een groot publiek en gewoon online te bestellen. Goede adressen zijn bijvoorbeeld Rixo, Staud en Rotate Birger Christensen. Het zijn vaak ontwerpen die niet ’trouwjurk’ schreeuwen. “Het kortere jurkje, waarin je danst tot de vroege uurtjes, is een stuk dat je kunt doordragen”, zegt Edouard Vermeulen, oprichter van het Belgische modehuis Natan. Hij juicht de interesse in bruidsmode van dit soort merken toe. “Het vergroot de diversiteit en toegankelijkheid van de markt, waardoor bruiden meer keuzemogelijkheden hebben die passen bij hun stijl en budget. Het stimuleert ook innovatie en creativiteit binnen de bruidsindustrie.”

(Mantel)pak van m’n hart

“Moet je per se een trouwjurk aan als die niet bij je past? Niet doen”, zegt Iversen. “Een witte smoking kan een mooie oplossing zijn. De stof en de manier waarop het pak gesneden is, kunnen van een mannelijk kledingstuk iets heel vrouwelijks maken.” Een pak is bovendien multi-inzetbaar na de grote dag: je kunt het zelfs naar kantoor aan. Ook net-niet-witte mantelpakjes zijn binnen en buiten stadhuis of kerk een hit. Self-Portrait, favoriet van de Britse prinses Kate, grossiert erin. 

Vertrouw je kleermaker – en jezelf

Verschijn je bij het altaar toch het liefst in een Sissi-jurk? Ook dan zijn er andere opties dan het laten vergelen van je geliefde kledingstuk. Praat er met een goede kleermaker over of ga terug naar de ontwerper. Iversen: “Ik heb soms jurken ingekort, en van een trouwjurk ook een keer een doopjurkje gemaakt. Dat mag wat mij betreft vaker gebeuren.” Op Instagram en TikTok is te zien hoe bruiden kimono’s, clutches en haarbanden van (stukjes) trouwjurk laten maken. “Toch zijn de meeste bruiden niet bereid om in hun trouwjurk te knippen”, zegt Vermeulen. Stel jezelf deze vragen voordat je aan het vermaken slaat, adviseert Iversen: “Wat wil ik hergebruiken en wat wil ik bewaren als mooie herinnering?”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het nieuwe juli/augustus 2024-nummer van Vogue Nederland inclusief Vogue-pet, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.