hoeveel-moet-ik-ongeveer-uitgeven-aan-een-verlovingsring-vogue-geeft-tips-274505
©Brenda van Leeuwen, Vogue Wedding

Duizelt je hoofd van het enorme aantal verlovingsringen, diamanten en hoge prijskaartjes? Neem dan eerst even een momentje om jezelf aan het volgende te herinneren: het is heel logisch dat je niet weet hoeveel je zou moeten uitgeven aan een verlovingsring – niemand verwacht dat ook van je. En: een dure verlovingsring is niet nodig om jou en je partner gelukkig te maken, en moet dus zeker niet tot schulden leiden. Gekalmeerd? Lees dan hier alles over het kopen van een verlovingsring die bij jullie past. Van het bepalen van een budget tot het checken van de ‘vier C’s’: bij de aankoop van een verlovingsring spelen verschillende factoren een rol. Hier zijn vijf tips om ter harte te nemen tijdens je zoektocht naar de perfecte verlovingsring.

Tips voor het kopen van een verlovingsring

1. Verdiep je in de gemiddelde kosten van een verlovingsring

Als je absoluut geen idee hebt waar je moet beginnen, dan is het geen slecht idee om te kijken naar het gemiddelde bedrag dat mensen uitgeven. De vuistregel die mensen lange tijd volgden, was de richtlijn van twee maandsalarissen. Die vuistregel werd gecreëerd tijdens de Grote Depressie, toen de verkoop van diamanten het niet zo goed deed en De Beers, een toonaangevend diamantbedrijf, de situatie probeerde te verbeteren. De marketingcampagne wierp diamanten op als het ultieme symbool van liefde en moedigde kopers aan om één maandsalaris opzij te zetten (wat het bedrijf later opwaardeerde tot drie) om een diamanten verlovingsring te kopen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel deze regel inmiddels achterhaald is, liggen de gemiddelde kosten nog steeds aardig hoog. Volgens de Amerikaanse wedding-website The Knot, die de prijzen van verlovingsringen in 2022 onder de loep nam, betaalden Amerikaanse koppels gemiddeld 6000 dollar (ongeveer 5600 euro) voor een verlovingsring. De big spenders dreven dat gemiddelde uiteraard flink op: maar liefst een derde van alle koppels koos namelijk voor een enigszins betaalbare verlovingsring, van tussen de 1000 en 4000 dollar (tussen de 900 en 3800 euro).

Overigens is het ook goed om de prijs in verhouding te zien: afhankelijk van de soort steen, het gewicht en de zetting betaal je uiteraard meer of minder.

2. Stel net als een trouwbudget ook een ‘ringbudget’ vast

Je hoeft je niet in de schulden te werken of een lening af te sluiten voor een verlovingsring. Dit sieraad is bedoeld om speciaal te zijn, niet onredelijk duur. Analyseer eerst jullie huidige financiële situatie (denk aan salaris en spaargeld) en hoeveel je idealiter zou willen uitgeven. Stel vervolgens een budget vast. Als je niet zo goed bent in budgetteren (maak je geen zorgen, je bent niet de enige), zet alle kosten dan in een spreadsheet, en maak een plan waar je je aan wil houden tijdens het kopen van een verlovingsring. Zorg er daarbij voor dat je rekening houdt met eventuele extra kosten, zoals een juwelenverzekering. Kortom, besteed niet al je spaargeld aan een ring.

3. Bespreek de ‘vier C’s’ met een betrouwbare juwelier

Niet iedereen heeft een erfstuk klaarliggen voor een aanzoek. Gaat jouw zoektocht naar een verlovingsring binnenkort van start, begin dan bij plaatselijke juwelierszaken, of verzamel aanbevelingen van familieleden en vrienden. Dit hoeft niet de plek te zijn waar je de uiteindelijke ring koopt, maar het is een goede plek om je zoektocht te starten. Bedenk ondertussen wat je voor ring wil. Kijk naar verschillende metaalsoorten, zoals geel- en roségoud, en edelstenen zoals robijnen, smaragden of diamant-lookalikes, zoals moissaniet. Of doe inspiratie op in dit lijstje met de mooiste verlovingsringen van beroemdheden aller tijden.

Wil je een echte diamant, vraag een juwelier dan naar de ‘vier C’s’, een Engels ezelsbruggetje: cut, color, clarity, en carat weight. De duurste natuurlijke diamanten zijn kleurloos, helder, rond geslepen en meestal groter. Zelfs als je alternatieven voor diamanten bekijkt, zoals in een lab gecreëerde opties, bepaal dan welke ‘C’ voor jou het belangrijkst is, want dat kan van invloed zijn op de prijs van een ring.

4. Wees niet bang om prijzen te vergelijken

Voel je niet verplicht om ja te zeggen tegen de eerste, of zelfs de achtste ring die je ziet. Kijk naar andere trouwringontwerpen die variëren in prijs, of vraag meerdere juweliers naar hun prijzen als je een specifiek ontwerp in gedachten hebt. Het is geen schande om jezelf te informeren over sieraden van hoge kwaliteit met een hoog prijskaartje. En hoewel het handig is om te weten wat het gemiddelde is dat mensen uitgeven aan een verlovingsring (we hebben het hier over het bedrag van 5600 dat we eerder noemde), betekent dat niet dat dat ook een bedrag moet zijn dat voor jou geschikt is. Zolang je een eerlijke prijs betaalt voor het type ring waarin je geïnteresseerd bent, zit je goed.

5. Overweeg een vintage ring

Zie vintage verlovingsringen niet over het hoofd. Deze sieraden zijn niet alleen een mooi en charmant stukje geschiedenis, ook zijn ze meestal goedkoper dan de moderne opties. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je een tweedehands ring koopt, zoals het tijdperk van je voorkeur of eventuele veranderingen die de ring in de loop van de decennia heeft ondergaan. Maar je perfecte ring zou zomaar een geelgouden exemplaar uit het Art Nouveau-tijdperk kunnen zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.