Over duurzame denim wordt veel geschreven. Of eigenlijk: in de modewereld en erbuiten gaat het meestal over hoe níet duurzaam de productie van jeans is. En dat klopt op zich ook wel. Het maken van een spijkerbroek kost bijvoorbeeld veel water – waarover zo meer. Tegelijkertijd gaan denim items ook lang mee als het goed is, wat an sich al duurzaam is. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer merken die duurzamere denim produceren. Wij zetten hieronder 15 op een rij, inclusief fijne shopopties. (Meer interesse in duurzame mode? Hier highlighten we 7 duurzame modemerken.)
Duurzame denim
Eerder schreven we al dit artikel over duurzame denim, over het maakproces van jeans en de hardnekkige vooroordelen die er leven over het niet-duurzaam zijn ervan. Vaak als er over duurzaamheid en spijkergoed wordt geschreven, gaat het namelijk over de chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van denim items én vooral over de hoeveel water. Van oudsher is er inderdaad veel water nodig om katoen te verwerken. Zo zou het maken van een spijkerbroek wel 7000 of zelfs 8000 liter water kosten volgens sommige onderzoeken.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
In ons eerdergenoemde artikel over duurzame denim stellen verschillende eigenaren van jeansmerken echter dat er ondertussen – dankzij allerlei innovaties – minder water nodig is voor het maken van een spijkerbroek. Zo zijn er circulaire fabrieken die water hergebruiken tijdens het maakproces. Ook bestaat er Eco Spray, een nieuwe techniek voor het afwerken van kleding waarbij het water geleidelijk aan wordt gebruikt, wat energie, water en chemicaliën bespaart. Daarnaast zijn er innovatieve, waterbesparende verftechnieken en wassingen.
Gerecyclede duurzaamheid
Er zijn meer stappen in de keten waarop merken hun denim duurzamer maken. Om bij de start te beginnen: het soort katoen dat denim-producenten gebruiken, en hoe deze geteeld wordt onder welke omstandigheden, is natuurlijk van wezenlijk belang. Dit als consument controleren is lastig, maar er zijn certificering die kunnen helpen. Denk aan BCI-gecertificeerd katoen, dat bijvoorbeeld Levi’s gebruikt. Het Better Cotton Initiative probeert de volledige katoenproductie te verduurzamen. Ook zijn er duurzame alternatieven voor katoen, zoals hennep, lyocell, gemaakt van houtpulp, en modal gemaakt van cellulose uit beukenhout. Meerdere jeansmerken kiezen tegenwoordig voor het mengen van katoen met dit soort vezels.
Een keurmerk dat checkt of de hele keten duurzamer en bewuster is, zowel voor mens als milieu, is B-Corp. Aan deze strenge richtlijnen voldoen bijvoorbeeld Ganni, Chloé en Patagonia, en de Nederlandse merken Mud Jeans en Fabienne Chapot. Ook iets wat vaak zelf wel te controleren is op een label of bij de informatie staat als je een denim item online bestelt, is of een jeans-item gerecycled materiaal bevat. Denim wordt op verschillende niveaus hergebruikt; zowel garens als complete spijkerbroeken kunnen worden gerecycled. Ja, dit proces is kostbaar en intensief, maar het zorgt er wel voor dat er minder nieuwe grondstoffen aangeboord worden.