Dit jaar mag dan wel het jaar zijn dat we afscheid namen van Paco Rabanne en Mary Quant, twee pioniers op het gebied van Space Age-mode, maar wees niet getreurd: Space Age blijft bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de recente show van de jonge New Yorkse ontwerper Kim Shui, die modellen de catwalk op stuurde met moonboots aan hun voeten. Of Prada, die zich elk seizoen weer laat inspireren door futurisme met boxy silhouetten, strakke lijnen en innovatieve stoffen. En wat dacht je van de aankomende release van de Barbarella-remake met Sydney Sweeney in de hoofdrol van Jane Fonda’s iconische astronaute? Dit alles geeft een duidelijk signaal af: Space Age-mode is nog even relevant als in de jaren zestig.
Wat is Space Age-mode?
De Space Age, ook wel de Atomic Age genoemd, verwijst naar de periode van de jaren vijftig tot de jaren zeventig, waarin raketten voor het eerst werden gebruikt om satellieten en bemande missies naar de ruimte te lanceren. Er heerste veel spanning. Zo was er een zenuwslopende ruimterace gaande tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten en maakten mensen zich zorgen om de snelheid van deze nieuwe technologie. De reactie van jonge modeontwerpers was echter positief en hoopvol.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Space Age-mode is de outfit die je draagt bij je eerste ontmoeting met aliens. Denk aan de iconische, bijna buitenaards uitziende creaties van Thierry Mugler, Paco Robanne, Mary Quant, Pierre Cardin en André Courrèges. Laatstgenoemde wordt gezien als de bedenker van de Space Age-esthetiek door zijn introductie van de ‘moon girl‘ tijdens zijn lente/zomer 1964-show. Modellen droegen A-lijn rokken gemaakt van glimmende polyvinylchloride, moonboots en gigantische ronde zonnebrillen. Gedurende de ruimtewedloop hebben nog veel meer ontwerpers zich laten inspireren door outer space en idealen over de toekomst.
Ook heerste er in die tijd een bepaald optimisme onder de onderdrukte Afro-Amerikaanse bevolkingsgroep die hun plekje in de toekomst wilde bemachtigen. Het dragen van Space Age-mode was voor hen meer dan alleen een modieuze keuze: het was een manier om te zeggen “dat er zwarte mensen in de toekomst zijn”, aldus de Amerikaanse zangeres Patti LaBelle nadat haar band Labelle zich in de jaren zeventig ook door Space Age liet inspireren.